forum.alb.ro
Epiziotomia - Versiune printabila

+- forum.alb.ro (http://forum.alb.ro)
+-- Forum: Despre copii (/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: CONCEPTIA, SARCINA SI NASTEREA (/forumdisplay.php?fid=38)
+--- Subiect: Epiziotomia (/showthread.php?tid=332)


- cip - 26-01-2007 12:46 PM

In timpul nasterii moasa sau doctorul vor face o incizie in perineu pentru a mari vulva, usurand astfel nasterea. Aceasta operatiune poarta numele de epiziotomie si se poate face pe partea mediana sau de mijloc a vulvei. Aceasta incizie consta in taierea perineului dinspre vagin inspre anus.

De obicei, este preferata epiziotomia mediana pentru ca se coase mai usor, este mult mai putin dureroasa, nu provoaca complicatii postoperatorii si este mult mai putin probabil sa provoace dureri in timpul unui act sexual. Cu toate acestea exista si dezavantajul ca incizia sa afecteze sfincterul anal.

Cand este nevoie de o epiziotomie?
Epiziotomia este necesara numai in cazurile in care exista probleme cu fatul in timpul nasterii. Daca micutul are probleme, doctorul sau moasa nu va astepta ca nasterea sa se desfasoare normal si va interveni chirurgical.
In cazul in care medicul observa un grad crescut de oboseala in cazul mamei exista posibilitatea sa recomande o epiziotomie. Cu toate acestea, solutia nu este foarte eficienta pentru ca practicarea acestei incizii nu micsoreaza travaliul decat cu 9 minute.

Cand nu este necesara o epiziotomie?
Toate motivele pentru care epiziotomia este recomandata au fost contestate de unii cercetatori. Acestea includ prevenirea unor rupturi serioase. Epiziotomiile mediane provoaca, nu previn, rupturi serioase. Rupturi ale anusului sau vaginului superior nu apar in absenta unei astfel de incizii. Sondajele au aratat ca din 58 de cazuri de femei ce au suferit rupturi, numai intr-un singur caz, rupturile au survenit fara ca o epiziotomie sa fi fost operata.

Pe de alta parte, epiziotomiile mediolaterale nu provoaca dar nici nu previn rupturile. Prevenirea intinderilor sau accidentarilor cauzate muschilor pelvici, ligamentelor si nervilor: muschii pelvieni sunt un grup complex de muschi ce formeaza o centura ce trece de la osul pubian, din fata pana la baza coloanei vertebrale, in spate.

Uretra, vaginul si anusul trec prin aceasta centura. Afectiuni provocate in acesta zone pot provoca:

- Disfunctii sexuale (relatii sexuale nesatisfacatoare);
- Incontinenta urinara(scurgeri urinare provocate de o crestere a presiunii abdominale in timpul tusei, stranutului, rasului, sau ridicarii unui obiect greu);
- Incontinenta anala;
- Prolaps uterin (uterul nu mai este mentinut in pozitia corecta si cade pe vagin)

Operatia de epiziotomie insasi este o sursa de afectiuni la nivelul muschilor si nervilor. Studiile au aratat ca in ciuda faptului ca incizia nu si-a marit suprafata, riscul aparitiei incontinentei anale s-a triplat.

In ceea ce priveste prevenirea intinderilor musculare, epiziotomia se realizeaza numai in momentul in care capul copilului a iesit, deci dilatarea este deja maxima. Daca intinderea nu s-a produs pana in acest moment, epiziotomia nu are ce sa previna.

Aceleasi studii au aratat ca femeile carora nu li s-au operat astfel de incizii au o centura pelviana foarte puternica, urmate de cele la care rupturile au fost spontane, iar cele mai afectate raman femeile la care s-a operat o epiziotomie.

Vindecare mai rapida si recuperare mai usoara: Cu siguranta o epiziotomie se vindeca mult mai greu decat orice ruptura aparuta spontan. Studiile au aratat ca vindecarea intarziata a aparut de patru ori mai des in cazul femeilor carora li s-a operat o epiziotomie.

Reducerea gradului de durere. Sondajele au aratat ca nivelul de durere este cel mai scazut in cazul femeilor care nu au suferit rupturi, urmate de cele care au suferit rupturi spontane, iar pe ultimul loc, cu cele mai mari dureri postoperatorii sunt femeile carora li s-a operat o epiziotomie si cele carora inciziile li s-au marit.

Ajutor oferit nou-nascutilor
Studiile au aratat ca epiziotomia nu ajuta in niciun fel copilul nascut prematur, deci cu atat mai putin un copil ce se naste la termen. Potentiale probleme in cazul epiziotomiilor.

Epiziotomia provoaca:

- Pierderi de sange
- Dureri in perioada postnatala
- Infectii
- Dureri pe termen lung sau cronice in timpul intretinerii de relatii sexuale.
- Fistula rectovaginala (o deschidere intre rect si vagin; este provocata in mod normal de o extindere a inciziei, o infectie sau de o combinatie a celor doua).
- Incontinenta anala. Pentru ca afectiunile anale, slabesc sfincterul anal, incontinenta anala poate aparea imediat, odata cu varsta sau cu o noua sarcina.

Cum afecteaza o epiziotomie nasterea si recuperarea postnatala

Disconfortul este o stare naturala in primele zile dupa nastere. Este normal sa experimentati dureri in zona perineului.

In cazul unei epiziotomii este posibil ca durerile sa fie atat de mari incat sa va impiedice sa mergeti sau sa stati jos confortabil. Poate cauza alaptatului si ingrijirii acordate micutului. De asemenea este posibil sa simtiti usturime in timpul urinarii iar stomacul va poate durea cateva zile.

Daca aveti nesansa sa experimentati una dintre complicatiile acestei operatii, sa se extinda sau sa se infecteze, s-ar putea ca durerile sa se prelungeasca sau probleme ca incontinenta anala sau disfunctiile sexuale, sa devina permanente. Este posibil ca afectiunile provocate de epiziotomie sa nu apara imediat. Incontinenta anala si urinara pot aparea la ani dupa operatie si pot fi provocate de o alta sarcina.

Care este frecventa acestei interventii?
Recomandarile spun ca o rata de 20 pana la 30% este maximul permis, insa medicii incearca sa scada aceasta rata. 1% din femeile care nasc acasa si care nu sunt la primele nasteri sufera o astfel de incizie si 2% din tinerele aflate la prima experienta de acest gen sunt supuse unei astfel de operatii. Mai mult de doua treimi din femei nu sufera rupturi genitale sau sufera o ruptura foarte mica, care nu necesita coasere.


- el monje - 12-04-2007 11:15 PM

Hahaha, bun articol, si cand te gandesti ca in Romania majoritatea doctorilor intai taie si apoi te pun sa impingi. O statistica a OMS a relevat faptul ca peste 80% din epiziotomiile facute nu erau necesare, de aceea OMS a si trimis o recomandare catre tarile europene sa se reduca numarul epiziotomiilor profilactice. In prezent, epiziotomia se mai practica pe scara larga si "din oficiu" numai la noi si in Franta, in restul Europei Occidentale, in SUA si Canada nici nu se pune problema. Se considera ca oricum perineul se rupe pe liniile lui cele mai slabe, si chiar daca trebuie cusut, atunci refacerea e mult mai usoara.

Ganditi-va cat de greu se rupe o bucata de tesatura daca doar trageti de ea si intindeti. Dar daca ii faceti intai o crestatura cu foarfeca? E acelasi lucru si cu perineul. Odata taiat, se poate rupe in continuare cauzand mari probleme.

Iar daca este neaparata nevoie de aceasta interventie, ea trebuie facuta cand copilul este "incoronat", adica atunci cand capul acestuia a iesit suficient de mult si intinde la maxim perineul.

Oricum, epiziotomia poate fi evitata prin metode specifice de antrenare a musculaturii perineale, iar in cazul nasterii naturale (vaginala, fara medicamente si fara anestezie), atunci riscul de rupere a perineului este mult mai mic.

Pentru cine vrea detalii, sunt pe aici Smile


RE: Epiziotomia - Vizitator - 27-07-2021 07:23 PM

online dating service
[url="http://onlinedatingtwo.com/?"]bobby flay dating[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 11-08-2021 09:55 PM

dating german men gay
new gay dating site 2021
[url="http://gaydatingzz.com?"]international gay dating site[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 02-09-2021 10:52 PM

gay dating site london
recon gay dating
[url="http://freegaychatnew.com?"]scruff gay dating[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 06-09-2021 12:41 AM

gay dating cock pics
top rated gay dating sites
[url="http://freegaychatnew.com?"]hiv positive gay dating sites[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 07-09-2021 09:26 PM

gay dating sights
best gay dating webwite men
[url="gayedating.com?"]gay dating show next[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 15-09-2021 05:08 PM

dating a gay trans guy
gay conservatives dating
[url="http://gaydatinglosangeles.com/?"]plenty of fish gay women dating[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 09-10-2021 04:27 AM

paper writing service reviews
[url="https://essayghostwriter.com/?"]military to civilian resume writing services[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 13-10-2021 03:40 AM

monster resume writing service review
[url="https://essaypoints.com/?"]pay someone to write my research paper[/url]


RE: Epiziotomia - Vizitator - 03-11-2021 05:57 AM

what to write in a college essay
[url="https://student-essay.com/?"]writing an admissions essay[/url]
writing a good college essay